Verduurzamen voor iedereen mogelijk; ook voor een kleine beurs

2m

In 2030 moet minimaal 27% van de energie die we gebruiken in Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. In 2050 moet dit percentage zelfs richting 100% gaan. Daarvoor zetten we voorzichtige stappen vooruit; we rijden steeds vaker elektrisch, stappen af van het aardgas of plaatsen zonnepanelen op ons dak. Allemaal maatregelen die niet haalbaar zijn voor mensen die niet veel te besteden hebben. De lokale energiecoöperaties binnen het collectief om | nieuwe energie zetten zich daarom in om ook deze groep te laten deelnemen.

Ongeveer 650.000 mensen in Nederland hebben iedere maand moeite om hun energierekening te betalen. Investeren in duurzaamheid is niet aan de orde en daarom dreigt deze groep in de toekomst te maken te krijgen met energiearmoede. Logischerwijs is er daarom veel weerstand tegen het ‘moeten’ verduurzamen. Om hen te helpen, werken lokale energiecoöperaties aan slimme oplossingen, waardoor zij toch kunnen verduurzamen zónder hen op kosten te jagen. Ruim 40 lokale energiecoöperaties in Nederland hebben zich daarvoor verenigd in het om | nieuwe energie collectief met als doelstelling om betaalbare 100% duurzame lokale energie te kunnen leveren in hun eigen regio.

Zonnestroom zonder investering en prepaid energie

In Zutphen wordt volop getest met nieuwe ideeën en slimme oplossingen. ZutphenEnergie | om bouwt op dit moment een zonnepark waarbij mensen niet hoeven te investeren. Het park is speciaal bedoeld voor mensen die geen financiële mogelijkheden hebben om te verduurzamen en zal gaan bestaan uit ruim 6.000 zonnepanelen. Bij een gemiddeld verbruik besparen de deelnemers een bedrag van €120 per jaar op hun energierekening. Deze korting werkt via de zogenaamde postcoderoosregeling, waarbij men de energiebelasting terugkrijgt voor de opgewekte stroom. Omdat de postcoderoos 15 jaar lang loopt, bespaart men zo’n 1.800 euro. De panelen worden gekocht door de coöperatie dankzij een lening vanuit de gemeente en een sponsorbedrag via de Energiebank Zutphen van de Stroomversnellers. De investering wordt onder andere terugbetaald door het verkopen van de stroom aan het om | nieuwe energie collectief. Deze stroom kan dan weer door lokale huishoudens in de sociale huurwoningen worden gebruikt. In totaal krijgen mensen die meedoen met zonnestroom vijf cent korting per kilowattuur.

Daarnaast draait ZupthenEnergie | om een pilot voor prepaid energie waardoor mensen meer grip krijgen op hun energiekosten. Klanten die op het eind van de maand moeite hebben met het betalen van de rekeningen en ervoor open staan, krijgen thuis een speciaal kastje geïnstalleerd. Van tevoren betalen zij voor een zelfgekozen hoeveelheid energie en kunnen via een online portal bekijken hoeveel ze nog over hebben. Men betaalt geen voorschotbedragen meer en krijgt geen jaarafrekening. Is het tegoed op dan krijgt men een melding om op te waarderen. Omdat er geen energie meer wordt geleverd wanneer het geld op is en men niet achteraf wordt geconfronteerd met een hoge jaarafrekening, helpt deze vorm van energielevering om opstapelende rekeningen te voorkomen. Het feit dat de energie wordt stopgezet wanneer het tegoed op is en men online inzicht heeft, zorgt ervoor dat deelnemers goed op hun energieverbruik gaan letten, energie willen besparen en beter leren omgaan met budgetten.

Energiecoaches beperken het energieverbruik

Een van de makkelijkste methodes die iedereen kan uitvoeren om de energierekening omlaag te brengen, is het verlagen van het energieverbruik. Niet met behulp van dure aanpassingen, maar kleine en eenvoudige stappen, die bij elkaar flink kunnen schelen op de energierekening. De coöperaties zetten hiervoor energiecoaches – vrijwilligers die hun buurtgenoten willen helpen – in die samen met de bewoners een plan maken voor energiebesparing, zoals het vervangen van gloeilampen, plakken van radiatorfolie, aanbrengen van tochtstrips, etc. ZutphenEnergie | om en Tegenstroom | om hebben daarvoor een lokale Energiebank opgericht, die energie als eerste levensbehoefte bereikbaar wil houden voor iedereen. Dit doen zij door kwetsbare groepen waar nodig en mogelijk in praktische zin te ondersteunen (led-lampen en tochtstrippen). Daarnaast wordt er onderzocht hoe bewoners ook met grotere maatregelen geholpen kunnen worden om daarmee een oplopende schuldenlast te voorkomen.

Samen groene energie steeds goedkoper maken

Het collectief dat is gevormd door de lokale energiecoöperaties, heeft geen winstoogmerk; de opbrengsten worden gebruikt voor het verlagen van de energietarieven en het opzetten van nieuwe duurzame projecten. Hoe meer mensen hun energie afnemen bij één van de coöperaties van om | nieuwe energie, hoe groter het prijsverschil met andere energieleveranciers zal worden. Wordt het collectief even groot als de traditionele leveranciers, dan heeft zij de allergoedkoopste energieprijs van Nederland. Op deze manier wordt voor mensen met een kleine beurs duurzaam ook bereikbaar. Hoe meer mensen naar deze beweging overstappen, hoe goedkoper de 100% groene energie kan worden gemaakt voor iedereen.