Zo gooi je geen pompoenen weg na Halloween

Geschreven door control

16 oktober 2023 3 min. leestijd

Het is oktober en pompoenen zijn in volle trek. Ze worden veel gebruikt als decoratie, maar wat moet je er daarna eigenlijk mee doen om ze een duurzaam tweede leven te geven? Jaarlijks worden er wereldwijd ruim 20 miljoen pompoenen weggegooid. Als non-profit energieleverancier zorgen we niet alleen voor lokaal opgewekte energie, maar geven we je ook graag tips voor een duurzaam leven. Dit draagt namelijk bij aan bewustwording en acties om de natuur minder te belasten.

In het kader van een herfst zonder afval, hebben we hieronder een aantal tips hoe je van begin tot eind een pompoen kunt gebruiken:

1) Verf je pompoen als decoratie

In plaats van een pompoen uithollen, kun je er beter voor kiezen deze te verven. Zo gaat de pompoen langer mee en komt er minder snel schimmelvorming. Als je de pompoen dan niet meer als decoratie gebruikt, kun je hem daarna nog gebruiken om bijvoorbeeld mee te koken. Zo hoef je het niet weg te gooien.

2) Zet je pompoen op een droge plek

Door je pompoen op een droge plek te bewaren, blijft deze langer goed. Zorg dat het ook niet te warm of te koud is. Zet deze anders ’s nachts even binnen.

3) Gebruik je pompoen voor een recept

Wanneer Halloween afgelopen is, wil men vaak ook de pompoenen weer wegdoen. Dit maakt dat er dan veel pompoenen worden weggegooid. Als ze nog goed zijn, kun je ze gewoon gebruiken in de keuken. Maak bijvoorbeeld pompoensoep, -puree of een -ovenschotel.

4) Gebruik de hele pompoen

Pompoenen zijn veelzijdig. Zo kun je bijvoorbeeld de pitten roosteren als tussendoortje. Daarnaast kun je in de meeste gevallen de schil van de pompoen ook eten. Zo hoef je dus niets weg te gooien. Wanneer je de pompoen niet in één keer kunt gebruiken, kun je het makkelijk een paar dagen in de koelkast bewaren en later nog mee verder koken.

5) Kweek een pompoenplant

Als je de pompoen niet kunt gebruiken in de keuken, of je hebt nog een deel over, dan kun je deze kweken tot een nieuwe plant. Leg de (rest) pompoen simpelweg in een bak in de tuin en laat de natuur de rest doen. De pompoen zal uit zichzelf tot ontbinding overgaan. De pitten zullen dan een nieuwe plant maken.

Hopelijk brengen deze tips je dichterbij het realiseren van een duurzame herfst. Wil je ook graag de energie in je woning volledig verduurzamen? Sluit je dan aan bij ons collectief en wees verzekerd van 100% lokaal opgewekte groene stroom.

Ook interessant

Bekijk alle nieuws