Als ondernemer is het essentieel om kosten te besparen, en zakelijke energie vergelijken kan daarbij helpen. Het kiezen van het juiste zakelijk energiecontract zorgt ervoor dat men niet onnodig betaalt voor energie die niet nodig is. In dit artikel gaan we in op zakelijke energiecontracten, tips bij het vergelijken van zakelijke energie en nog veel meer.
Het verschilt per bedrijf of het onder een zakelijk kleinverbruik of zakelijk grootverbruik valt. Dit maakt een verschil in het soort zakelijk contract dat je kan afsluiten. Zo heeft grootzakelijke energie doorgaans andere voorwaarden en tarieven dan energie voor kleinverbruikers. Het is van belang om te weten tot welke categorie jouw bedrijf behoort, zodat je geen energie verbruikt waarvoor je niet de meest gunstige zakelijke energietarieven betaalt. Grotere aansluitingen brengen natuurlijk hogere zakelijke energiekosten met zich mee, maar deze moeten wel aansluiten bij het werkelijke verbruik.
Soorten zakelijke energiecontracten
Er zijn verschillende soorten zakelijke energiecontracten beschikbaar, van vaste tarieven tot dynamische tarieven. Het kiezen van het juiste type contract is afhankelijk van je verbruik. Het kan verstandig zijn om onafhankelijk advies in te winnen via een zakelijke energievergelijker.
Vast tarief
Een vast tarief biedt zekerheid. Zo weet je precies wat je maandelijks betaalt per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas. Het tarief blijft constant, ongeacht de schommelingen op de energiemarkt.
Dynamisch tarief
Een dynamisch tarief beweegt mee met de markt en biedt variabele tarieven. Je energiekosten kunnen veranderen op basis van de actuele energieprijzen. Hiermee kun je profiteren van de lagere prijzen op momenten dat de energievraag laag is, maar kunnen de energiekosten ook hoger worden als de energieprijzen stijgen.
Een particulier energiecontract en zakelijk energiecontract
Een particulier en een zakelijk energiecontract lijken op elkaar, maar er zijn belangrijke verschillen. Zo zijn zakelijke contracten meestal afgestemd op een hoger verbruik en bieden meer flexibiliteit, maar zijn vaak duurder. Een particulier energiecontract is niet voor zakelijke doeleinden, maar is ontworpen voor woningen. De meeste huishoudens in Nederland beschikken over een particulier energiecontract.
Tips
Hieronder een aantal tips die je in gedachten kan houden voor het kiezen van een zakelijk energiecontract.
Let op verborgen kosten en voorwaarden
Wanneer je zakelijke energiecontracten vergelijkt, is het verstandig om niet alleen naar de prijs per kWh te kijken. Meestal is er sprake van aanvullende kosten, zoals netwerkkosten, regiotoeslagen en het vastrecht. Deze kosten beïnvloeden het totale kostenplaatje en verschillen per energieleverancier.
Kies het juiste moment
De prijs van zakelijke energie varieert van dag tot dag. Dit komt door de prijsschommelingen op de energiemarkt. Door goed af te stemmen wanneer je een nieuw contract afsluit, kun je profiteren van de voordeligste tarieven.
Verschillende zakelijke energieleveranciers
Er zijn veel zakelijke energieleveranciers op de markt, elk met hun eigen zakelijke energietarieven en voorwaarden. Het is verstandig om offertes op te vragen bij meerdere leveranciers en op basis hiervan het voordeligste energiecontract te kiezen.
Duurzaamheid
Steeds meer bedrijven kiezen voor duurzame energie om bij te dragen aan een beter milieu. Naast dat het kiezen voor groene stroom goed is voor het milieu, heeft het ook een positief effect op je bedrijfsimago. Daarnaast zijn er vaak subsidies beschikbaar voor bedrijven die investeren in duurzame energiebronnen. Hoewel groene energie soms duurder is dan grijze stroom, kan het je bedrijf op lange termijn financiële voordelen opleveren, zoals lagere belastingen of subsidies.
Ben jij al om?
Om | nieuwe energie wekt 100% groene stroom op zonder winstoogmerk, direct uit lokale wind- en zonneprojecten. Met Zelflevering+ kunnen bedrijven en gemeentes deze duurzame energie rechtstreeks inkopen, wat de kosten verlaagt en de lokale economie versterkt. Daarnaast wordt slim gebruik gemaakt van curtailment, waardoor overtollige energieproductie wordt voorkomen. Zo dragen wij samen bij aan een efficiënte en duurzame energietransitie.
Benieuwd naar meer informatie? Ga dan naar de aanmeldpagina.
Veelgestelde vragen over zakelijke energie vergelijken
Zakelijke energie is niet per definitie goedkoper dan particuliere energie. De prijs van een zakelijk energiecontract hangt af van verschillende factoren, zoals het energieverbruik, de grootte van het bedrijf en de marktomstandigheden. Voor grootgebruikers is het meestal voordeliger om voor een grootzakelijk contract te kiezen, terwijl kleinere bedrijven misschien beter voor een particulier contract kunnen kiezen.
Het vastzetten van een zakelijk energiecontract voor 3 jaar in 2024 kan verstandig zijn als je prijszekerheid wilt, vooral met de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt. Door een contract met vaste tarieven te kiezen, bescherm je jezelf tegen mogelijke prijsstijgingen. Als de energieprijzen echter dalen, kan een dynamisch tarief juist voordeliger zijn. Dit brengt wel meer risico’s met zich mee.
De keuze tussen een variabel en een vast energiecontract hangt af van jouw situatie en voorkeuren. Zo biedt een vast energiecontract zekerheid, omdat je een vaste prijs per kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas betaalt. Een variabel energiecontract kan voordeliger zijn wanneer de prijzen dalen, maar het brengt natuurlijk ook meer risico’s met zich mee door mogelijke prijsstijgingen.
De beste tijd om een energiecontract af te sluiten is tijdens perioden van lage vraag of bij gunstige marktomstandigheden. Dit kan bijvoorbeeld in de zomer zijn.
Besparen op de energierekening
Zakelijke energie vergelijken is cruciaal voor ondernemers die willen besparen op hun energierekening. Het is verstandig om offertes aan te vragen bij diverse leveranciers en goed te kijken naar de voorwaarden en bijkomende kosten. Overweeg Om | nieuwe energie voor 100% groene stroom zonder winstoogmerk en profiteer van scherpe zakelijke tarieven. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan en ontdek hoe je duurzaam kunt besparen!