Zo kun je omgaan met watertekort in de zomer

Geschreven door control

23 mei 2023 3 min. leestijd

Door factoren zoals klimaatverandering loopt Nederland deze zomer weer risico op een watertekort. Er zijn echter preventieve maatregelen die wij met zijn allen kunnen nemen om het risico te reduceren. Hier zullen we een aantal handige bespaartips geven om water besparen makkelijk te maken. 

Algemene bespaartips 

  • Water besparen hoeft niet alleen in de zomer als een watertekort heerst, want dat is eigenlijk al te laat. Water besparen kun je het hele jaar door doen om zo je waterverbruik te verspreiden.  
  • Het meeste watertekort ontstaat door de grote vraag tijdens piekuren. Dit kun je voorkomen door voornamelijk je water te verbruiken na de piek, namelijk tussen 09:00 – 18:00 of ’s nachts tussen 22:00 – 06:00.  

Bespaartips voor in huis 

  • De wasmachine verbruikt flink wat water. Het verschilt echter per wasprogramma hoeveel water er verbruikt wordt. Zo verbruikt bijvoorbeeld een katoen-was het minste water. Daarnaast heeft de duratie van het wasprogramma ook nog effect op waterverbruik. Neem bijvoorbeeld een kort wasprogramma: dit lijkt duurzaam omdat je de wasmachine niet lang aan hebt staan. Het tegenovergestelde is echter waar, want de wasmachine verbruikt meer water om in kortere tijd toch alles schoon te krijgen. Zet daarom de wasmachine op de normale of op de ecostand om het zuinigst om te gaan met je waterverbruik. 
  • In een huishouden verbruikt de douche gemiddeld het meeste water. Om water te besparen in de zomer kun je dus proberen om minder lang te douchen. Overweeg bijvoorbeeld om aan het eind van de dag je zonnebrand van je af te wassen met een washandje. Zo verspil je minder water. 

Bespaartips voor in de tuin 

  • Overweeg eens om een regenton aan te schaffen. Dit water is misschien niet geschikt voor consumptie, maar wel uiterst geschikt voor bijvoorbeeld tuinieren. Sommige gemeenten geven hier zelfs subsidie voor! Je kunt ook wat emmers neerzetten wanneer het regent als je geen regenton hebt. Zo hoef je niet in tijden van droogte afhankelijk te zijn van water uit de kraan. 
  • Misschien heb je wel tijdelijk een kinderzwembadje opgezet, maar gebruik je na een tijdje het water niet meer. Gooi dan niet het badje plots leeg, maar overweeg het water te gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van je planten.
  • Een andere manier om minder water te verbruiken is door niet elke dag de tuin te besproeien, maar slechts een keer per week een grotere hoeveelheid. Probeer dit dan vooral in de ochtend of avond te doen, zodat niet al het water gelijk verdampt in de volle zon.