Zonnepanelen onderhouden: waarom, wanneer en hoe

Geschreven door control

22 mei 2023 3 min. leestijd
Zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen zijn zeer populair en vind je op steeds meer daken in Nederland terug. Zonnepanelen zijn op zich al zeer duurzaam, maar wist je dat met het juiste onderhoud je panelen nog langer mee kunnen gaan? We zullen hier precies uitleggen waarom, hoe vaak en op welke manier je dat doet. Zo haal je het beste uit je zonnepanelen! 

Waarom moet je zonnepanelen onderhouden? 

Het is belangrijk om zonnepanelen regelmatig te onderhouden. Zonnepanelen gaan namelijk het langst mee wanneer ze goed schoon zijn en regelmatig gecheckt worden. Wanneer dit het geval is, leveren ze het best mogelijke rendement op. Als dit niet gebeurt, kan het rendement met 2 tot 3 procent op jaarbasis afnemen. Je zonnepanelen goed onderhouden levert dus zeker wat op! 

Hoe vaak moet je zonnepanelen onderhouden? 

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 20-30 jaar. Wanneer je ze goed onderhoudt, gaan ze zo lang mogelijk mee. Hoe vaak je zonnepanelen moet onderhouden, verschilt per onderdeel. Zo zijn er onderhoudsbeurten die jaarlijks moeten gebeuren, maar ook onderhoudsbeurten die pas om de 10 jaar hoeven plaats te vinden. Je kunt ongeveer rekening houden met de volgende richtlijnen: 

Jaarlijks: Check zelf jaarlijks of de zonnepanelen in goede staat zijn en maak deze dan schoon. In het volgende stukje vertellen we hoe je dit kunt doen.  

Tweejaarlijks: Elke twee jaar kun je je zonnepanelen laten checken door je installateur. Sommige installatiebedrijven bieden ook onderhoudscontracten aan. Dan ben je verzekerd van regelmatig onderhoud.  

Elke 10 jaar: Het is handig om ongeveer elke 10 jaar de omvormer van je zonnepanelen te checken en eventueel te vervangen. Wanneer deze defect is, kan dat de werking van je zonnepanelen aantasten.  

Hoe moet je zonnepanelen onderhouden? 

Wanneer je zelf het dak opgaat om je zonnepanelen te onderhouden, zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Zorg dus dat je ladder veilig en stevig genoeg is om naar boven te komen. Eenmaal boven is het goed om jezelf te zekeren, zodat je niet naar beneden kunt vallen. Acht je dit niet veilig, laat dit dan over aan de installateur! Wanneer je aan het schoonmaken van de zonnepanelen begint, onthoud dan dat dit alleen met water mag gebeuren! Idealiter gebruik je kalkvrij water, omdat kalk soms strepen achter kan laten. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen: als je de panelen met schoonmaakmiddel zou schoonmaken, laat dit strepen achter die de zonnestralen juist weerkaatsen in plaats van opnemen. Dit levert dus minder rendement op. Daarnaast is het belangrijk om géén schuurspons te gebruiken, maar liever een zachte doek of borstel. Als je met een schuurspons te werk zou gaan, kunnen er krassen op de zonnepanelen ontstaan, wat net als de schoonmaak-strepen een averechts effect heeft.  

In het kort: ga veilig het dak op en maak de zonnepanelen alleen schoon met water en een zachte doek voor het beste onderhoud.