Ga naar de hoofdinhoud

Zonnepanelen schoonmaken: waarom, wanneer en hoe

Geschreven door Control Digital

29 augustus 2024 7 min. leestijd
zonnepanelen schoonmaken met een zacht doek

Waarom moet je je zonnepanelen schoonmaken? 

Het is belangrijk om zonnepanelen regelmatig te schoon te maken. Zonnepanelen gaan namelijk het langst mee wanneer ze goed schoon zijn en regelmatig gecheckt worden. Wanneer de panelen schoon zijn leveren ze optimaal rendement op.

Als dit niet gebeurt, kan het rendement met 2 tot 3 procent op jaarbasis afnemen. Je zonnepanelen schoonmaken levert dus zeker wat op! 

vieze zonnepanelen
Zonnepanelen die niet schoon worden gehouden kunnen minder rendement opleveren.

Hoe vaak moet je zonnepanelen onderhouden? 

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 20-30 jaar. Wanneer je ze goed onderhoudt, gaan ze zo lang mogelijk mee. Hoe vaak je zonnepanelen moet onderhouden, verschilt per onderdeel. Zo zijn er onderhoudsbeurten die jaarlijks moeten gebeuren, maar ook onderhoudsbeurten die pas om de 10 jaar hoeven plaats te vinden. Je kunt ongeveer rekening houden met de volgende richtlijnen: 

Jaarlijks: Check zelf jaarlijks of de zonnepanelen in goede staat zijn en maak deze dan schoon. In het volgende stukje vertellen we hoe je dit kunt doen.  

Tweejaarlijks: Elke twee jaar kun je je zonnepanelen laten checken door je installateur. Sommige installatiebedrijven bieden ook onderhoudscontracten aan. Dan ben je verzekerd van regelmatig onderhoud. 

Elke 10 jaar: Het is handig om ongeveer elke 10 jaar de omvormer van je zonnepanelen te checken en eventueel te vervangen. Wanneer deze defect is, kan dat de werking van je zonnepanelen aantasten.  

Hoe moet je je zonnepanelen reinigen? 

Wanneer je zelf het dak opgaat om je zonnepanelen te reinigen, zijn er een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden. Hier een aantal nuttige tips:

  • Allereerst is het belangrijk om veilig te werk te gaan. Zorg dus dat je ladder veilig en stevig genoeg is om naar boven te komen.
  • Maak de zonnepanelen bij voorkeur s’ochtends of s’avonds schoon. Als de zon schijnt kunnen de panelen namelijk erg warm worden.
  • Schakel het stroomsysteem voor de zekerheid even uit tijdens het schoonmaken.
  • Zorg dat je niet aan de bekabeling komt.
  • Eenmaal boven is het goed om jezelf te zekeren, zodat je niet naar beneden kunt vallen. Acht je dit niet veilig, laat dit dan over aan een installateur!
  • Probeer niet op de panelen te leunen of te staan. Dit kan kleine barstjes veroorzaken.
  • Wanneer je aan het zonnepanelen schoonmaken begint, onthoud dan dat dit alleen met water mag gebeuren! Gebruik bij voorkeur lauw of warm water.
  • Idealiter gebruik je kalkvrij water, omdat kalk soms strepen achter kan laten. Regenwater is een beter alternatief.
  • Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen: als je de panelen met schoonmaakmiddel zou schoonmaken, laat dit strepen achter die de zonnestralen juist weerkaatsen in plaats van opnemen. Dit levert dus minder rendement op.
  • Het is belangrijk om géén schuurspons te gebruiken, maar liever een zachte doek of zachte borstel. Als je met een schuurspons te werk zou gaan, kunnen er krassen op de zonnepanelen ontstaan, wat net als de schoonmaak-strepen een averechts effect heeft.  
  • Zorg dat je géén hogedrukspuit gebruikt, ook dit kan schade toebrengen aan je zonnepanelen. Een tuinslang is een beter alternatief.
  • Last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen.

In het kort: ga veilig het dak op en maak de zonnepanelen alleen schoon met water en een zacht doekje voor het beste onderhoud. Zorg dat je minimaal 1 keer per jaar je panelen schoon maakt en verhoog zo je jaarlijkse opbrengst!

Horizontaal geplaatste zonnepanelen v.s. verticaal geplaatste zonnepanelen

Bij het schoonmaken van je zonnepanelen is het ook goed om rekening te houden met hoe de panelen geplaatst zijn. Over het algemeen hebben horizontaal geplaatste zonnepanelen minder last van vuilophoping dan verticaal geplaatste zonnepanelen:

Horizontaal geplaatste zonnepanelen

Bij horizontaal geplaatste zonnepanelen zal vuilophoping vooral de onderste rij van het paneel beïnvloeden, wat leidt tot een vermindering in opbrengst van die specifieke rij. Dit heeft echter niet direct een grote impact op de algehele prestatie van het paneel.

De reden hiervoor is dat zonnepanelen zijn opgebouwd uit meerdere ”strings”, oftewel reeksen van zonnecellen. Wanneer de onderste string door vuil minder goed presteert, blijven de bovenste strings gewoon hun energieopbrengst leveren. Hierdoor blijft het paneel als geheel toch nog redelijk efficiënt werken, ondanks de vervuiling op de lagere delen.

Verticaal geplaatste zonnepanelen

Voor verticaal geplaatste zonnepanelen is vuilophoping aan de onderkant van het paneel nadeliger. Dit komt omdat het vuil de efficiëntie van de zonnecellen in alle strings van het paneel beïnvloedt. Hierdoor daalt de totale opbrengst van het paneel aanzienlijk.

Het is daarom belangrijk om de vuilophoping in de gaten te houden en de panelen regelmatig schoon te maken voor optimale resultaten.

Zonnepanelen laten schoonmaken

Zie je het niet zitten om het dak op te gaan of is je dak lastig bereikbaar? Dan kan je altijd je zonnepanelen laten schoonmaken door een gespecialiseerd bedrijf. Vaak kan je dit combineren met technisch onderhoud van een specialist.

Zonnepanelen schoonmaken

De kosten van een schoonmaak liggen gemiddeld tussen de €70 en €110 euro, maar de exacte kosten hangen volledig af van hoeveel en welk type zonnepanelen jij op je dak hebt liggen.

Veelgestelde vragen

Kun je zonnepanelen zelf schoonmaken?

Ja, je kan je zonnepanelen zelf schoonmaken. Zorg ervoor dat je dit veilig doet en dat je de juiste schoonmaakmiddelen gebruikt. Gebruik idealiter alleen kalkvrij water en gebruik geen schurende middelen.

Waar kan ik het beste zonnepanelen mee schoonmaken?

Idealiter maak je zonnepanelen schoon met alleen water en een doekje. Het is vooral belangrijk dat je geen middelen gebruikt die een schurend of bijtend effect hebben. Heb je last van hardnekkig vuil? Gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor zonnepanelen. Andere schoonmaakmiddelen kunnen je panelen namelijk beschadigen.

Kan je zonnepanelen schoonmaken met kraanwater?

Je kan zonnepanelen schoonmaken met kraanwater, maar idealiter doe je dit met kalkvrij water. Kalk kan strepen en vlekken veroorzaken op de zonnepanelen, waardoor de panelen minder zon kunnen opnemen. Een beter alternatief is het gebruik van regenwater of osmose water (ontkalkt water).

Kunnen zonnepanelen tegen azijn?

Over het algemeen wordt het afgeraden om je zonnepanelen schoon te maken met azijn, of welke bijtende schoonmaakmiddelen dan ook. Azijn kent een hoge zuurgraad en kan je zonnepanelen beschadigen, waardoor er eventueel minder zonlicht opgevangen kan worden.
Heb je last van hardnekkig vuil? Gebruik dan een speciaal schoonmaakmiddel, speciaal voor zonnepanelen.

Wat is de beste tijd om je zonnepanelen schoon te maken?

Het is verstandig om je zonnepanelen 1 keer per jaar schoon te maken, aan het begin van de lente. Dan is het nog niet te warm en kunnen je zonnepanelen optimaal zonlicht opvangen tijdens de zomer. In de maanden april t/m oktober heb je namelijk de meeste zonuren.

Mocht het al wat warmer zijn, dan kan je het beste de zonnepanelen schoonmaken in de vroege ochtend of avond. Overdag kunnen de zonnepanelen erg warm worden.

Wat zijn de meest voorkomende typen vuil op zonnepanelen?

Vuile zonnepanelen worden voornamelijk veroorzaakt door:

Vastgeplakte bladeren
Stuifmeel
Bladeren
Stof
Roet door industrie of autoverkeer

Zorg dat je de vuilophoping goed in de gaten houd en ga minimaal 1 keer per jaar je zonnepanelen reinigen!

Zonnepanelen schoonmaken is goed voor je portemonnee!

Hopelijk heb je nu iets meer inzicht gekregen in het belang van schone zonnepanelen. Heb je nog nooit je panelen schoongemaakt? Dan zul je op gegeven moment waarschijnlijk een lagere opbrengst uit je panelen zien. Schone zonnepanelen zijn daarom ook belangrijk voor je portemonnee en de energietoevoer van jouw woning. Zorg dus dat je goed de vuil ophoping in de gaten houd en ga (of laat) minimaal 1 keer per jaar je zonnepanelen schoonmaken!

Ben je nog niet op de hoogte van de nieuwste regels voor de terugleververgoeding van zonnepanelen? Bezoek dan deze pagina over de terugleververgoeding voor meer informatie.

Heb je hulp nodig?

Vind antwoord op de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag hier niet tussen?

Alle meestgestelde vragen

Het rekeningnummer kun je wijzigen via een e-mail naar info@samenom.nl.

Het termijnbedrag kun je zelf wijzigen via Mijn Nieuwe Energie.